M+N Home addition in Lota, Qld: nearing completion

A family of five have rapidly outgrown their hillside cottage. Both M+N are keen gardeners and hoped for more space whilst improving connection to their yard. Not wanting to overspend, they sought a cost effective solution.

Rather than building under, the proposed addition pushes into the backyard - grabbing the best light whilst enhancing connection to the garden. 9 months of the year, the outdoor room extends the effective living / dining space. For the other 3 month’s, there is the outdoor fireplace.

To minimise cost the existing cottage is left completely intact - the new addition only connecting at it’s corner to create a new entry. Always, we seek to balance generous feeling space with efficient planning including elements with multiple functions.